Začalo sa šieste kolo rokovaní o voľnom obchode medzi EÚ a USA

14.07.2014 Celý región

Brusel 14. júla (TASR) - Delegácie vyjednávačov z USA a Európskej únie (EÚ) dnes odštartovali nové, šieste kolo rokovaní o prelomovej dohode o voľnom obchode na oboch stranách Atlantiku. Koniec rokovaní však ešte nie je ani na dohľad, konštatuje agentúra DPA.

Takzvaná dohoda o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) by mala odstrániť všetky prekážky vo vzájomnej obchodnej výmene medzi USA a EÚ. Cieľom ambicióznej dohody je zrušiť colné poplatky a obmedzenia, zvýšiť obchodnú výmenu, a tým aj hospodársky rast EÚ a USA.

Obe strany rokujú o dohode už zhruba rok. Podľa nemenovaného zdroja z Bruselu EÚ dúfa, že sa im podarí uzavrieť rokovania začiatkom roka 2016, pred prezidentskými voľbami v USA, ktoré sa uskutočnia v novembri 2016.

Zdroj tvrdí, že aj keď oficiálny termín na dokončenie rokovaní nebol stanovený, obe strany by ich chceli uzavrieť do amerických prezidentských volieb.

Dohoda však naráža na prekážky a odbor viacerých skupín na oboch brehoch Atlantiku, vrátane spotrebiteľských združení. Európania sa napríklad obávajú dovozu potravín vyrobených z geneticky modifikovaných plodín (GMO) a Američania mäsa zvierat, ktorým boli podávané hormóny.

Vyjednávači na oboch stranách tak musia vyriešiť sporné body a výrazné rozdiely v normách, napríklad v potravinárstve.

Oba tímy však po predchádzajúcom májovom kole vyhlásili, že aj keď sú rokovania náročné a vyžadujú si "veľkú dávku kreativity a odhodlania", veria, že sa im podarí odstrániť všetky prekážky a dospejú k dohode.

Európska komisia odhaduje, že zavedenie plnohodnotnej dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA, ktorá odbúra colné bariéry a zosúladí všetky normy, by mohlo priniesť zisky vo výške 100 miliárd eur ročne. To zodpovedá zhruba 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) Európskej únie. Zvýšenie výkonu ekonomiky EÚ by mohlo viesť k vytvoreniu približne 2 miliónov nových pracovných miest.

Ale aj skromnejšia dohoda o liberalizácii obchodu, keď by sa nepodarilo odbúrať všetky existujúce prekážky, by podľa odhadov komisie znamenala ekonomický prínos vo výške 25 miliárd eur ročne.

Predstavitelia EÚ sa snažia vytvoriť základy pre túto transatlantickú obchodnú dohodu už takmer 20 rokov.
 

Vyberte región